Help ons mee de website te kunnen verbeteren, klik op onze sponsors!

[Column Sigtyr] Fijne Johan Cruijff-dag allemaal!

Vandaag 70 jaar geleden werd Hij geboren, de beste voetballer aller tijden en één van de mooiste mensen die er ooit was. Zijn daden buiten het veld waren immers minstens zo indrukwekkend als die er op. En in beide categorieën is de nalatenschap nog springlevend. Denk maar aan de Cruijff-foundati met der andere de talloze Cruijff-courts over de hele wereld en ook het Johan Cruijff Institute dat sporters de mogelijkheid biedt om naast hun sportieve carrière ook aan een maatschappelijke carrière te werken. Dat laatste omdat Hij zijn eigen tekortkomingen op derwijsgebied erkende, omdat mensen die Hem niet begrepen Hem dom noemden. Dit gebeurt trouwens nog steeds. Werkelijk al Johan’s beroemde uitspraken hebben ctext en logica maar ze worden regenmatig belachelijk gemaakt door zij die deze uitspraken of nooit in ctext hebben gehoord of gewo de ctext niet begrijpen.

Johan dacht in oplossingen, niet in problemen. Ik hield daarvan en ik mis dat dan ook. Soms kwam het dan over alsof Hij vd dat Hij overal verstand van had. Maar Hij gaf gewo als leek zijn mening en paste daar zijn eigen simpele maar praktische logica aan toe. Een beetje zoals veel andere mensen over voetbal praten. Er geen bal verstand van hebben maar toch je mening willen geven. Sommigen doen het zelfs voor grof geld in Hilversum.

Ik heb Hem helaas nooit mogen tmoeten maar ik mis Hem wel. Niet de voetballer of de trainer want daar was Hij al lang mee gestopt. Ook niet de analist, dat deed Hij ook al een tijdje niet meer want Hij paste niet in één studio met de ego’s van Mart en/of Jack dus werd Hij weggejaagd bij de NOS. Ik mis de ‘totale’ mens Johan Cruijff, s natiale voetbalgeweten die door vrijwel het hele land niet werd begrepen, werd genegeerd of zelfs belachelijk werd gemaakt. Ik mis de man die mij inspireerde, die mij troerde, die mij tactisch leerde kijken en die mij liet genieten van de voetbalsport. En dat alles met terugwerkende kracht. Ik ben zelf van 1986 en heb Hem dus nooit zelf zien voetballen.

Eigenlijk mis ik Hem ook niet in de ware zin van het woord. Ik kende Hem niet persolijk maar ik vindt het vervelend dat Hij er niet meer is. Er mist gewo iets. De mogelijkheid dat Hij het gepruts van bobo’s persolijk op komt lossen, dat is weg. Bij Ajax heeft Hij op tijd de revolutie in gang gezet maar voor Oranje is er niemand meer om de kar recht te trekken.

Johan kan niet meer ingrijpen, geen meningen meer geven of oplossingen aandragen, zijn familie niet meer liefhebben en geen jubileumwedstrijden meer spelen met Sjaak en de andere helden. Maar eigenlijk is Hij er nog gewo.

Hij inspireert en troert mij nog altijd. Ik geniet nog steeds van zijn voetbal. Zelf één van die ultieme grafclubs, Juventus zette twee weken terug uitgerekend het door Johan zo verheven Barcela met de rug tegen de muur door het voetbal te spelen waar Johan ooit mee beg. Het was maar een kleine 20 minuten maar het resultaat was daar en dus gingen de lafaards uit Anti-voetballië weer over op het bewust saai maken van wat vermaak zou moeten zijn.
Een beter voorbeeld kwam in diezelfde week van s aller Ajax dat der leiding van Cruijffiaan Peter Bosz het veel kapitaalkrachtigere Schalke04 90 minuten lang de baas was met prachtig voetbal. We lieten heel de wereld weer even genieten van de erfenis van Johan Cruijff. Dat gebeurd te weinig, maar elke minuut is er één en ik zal nooit vergeten aan wie wij die minuten te danken hebben.

Het is zoals de coach van FC Kopenhagen al zei: ‘Ajax doet alsof zij het voetbal hebben uitgevden’ en dat is dus ook gewo zo. Want Ajax = Johan en Johan is Ajax + nog heel veel meer.

Hiep hiep hoera en lang zal Hij leven, want in zekere zin… is Hij sterfelijk.

Column van forumer Sigtyr.

Forum: Johan Cruijff, Jopie, Nummer 14 & El Salvador: Rust in Vrede

0
0

The [Column Sigtyr] Fijne Johan Cruijff-dag allemaal!AjaxTotaal - Ajax nieuws & forum site..

Lees meer...